tirsdag 12. mai 2009

Greenhouse wish..


Det jeg ønsker meg aller mest for tiden er en hagestue eller et drivhus. Og jeg vet akkurat hvordan det skal se ut: det skal være av tre og med base av teglstein, men viktigst av alt er at det skal ha plass til meg og plantene mine, kanskje en god venn eller to, og ihvertfall en flaske vin i blandt.
Og så skal det være en lysekrone til levende lys som jeg skal tenne når jeg sitter der med vinen, eller isteen min etter en lang dag med hagearbeid. Og selv om jeg for tiden egentlig ikke har tid til hagearbeid, så skulle jeg nok ha fått klemt inn noen kveldsstunder i hagestuen likevel.


Disse inspriasjonsbildene har jeg henten fra svenske Vansta Trädgård. Der er det mye man kunne ønsket seg og mye man kan inspireres av.

De to siste bildene er fra Victorian Greenhouse
Er det noen som har drivhus som har et tips om hva som er lurt å starte med? Er det lureste å begynne i det små, eller kan man like gjerne gå for full størrelse med en gang? Og er det noen med erfaring fra det å bygge drivhus selv, så hører jeg mer enn gjerne på det!Hello friends.
Today I am dreaming about greenhouses or a gardenhouse. I would like quite a big greenhouse where I sould spend some hours with my favourite plants or a friend or two (or more).
In the Norwgian cold it would be nice to have a shed to some in to and still feel like I am outside gardening. But if I where to get a greenhouse it would absolutely have to be beautiful; I simply love those victorian-style wooden greenhouses, especially with a brick base.

If any of you have some advise on where to start with greenhouses; small and manageable or large and festive;) I would love to hear your comment about it. And if any of you have built your own green house, I would really like to hear your point of view also.
Have a great week:)

Ha en kjempefin uke, kjære bloggvenner:)

6 kommentarer:

Vitt o Vältummat sa...

Jag hade växthus i min förra trädgård. Köpte det minsta, 4 kvm, och där hade jag en vindruva, lite blommor, ett litet bord och en stol. Var kanske i minsta laget men det var mysigt i alla fall
Ha en bra kväll
Kram/Åsa

Inspiration i vitt sa...

Hej Ragnhild, ja drömma går ju bra att göra i dina fina bilder på de vackra växthusen, vem skulle inte vilja ha ett sådant. Sitta där inne tillsammans med någon precis som du beskriver skulle vara såå njutningsfullt.
Kram på dig/Ingela.

Margrethe sa...

Hei!

Så fin blogg du har, med mange flotte bilder til inspirasjon!Jeg drømmer også om drivhus/hagestue, og skulle gjerne hatt en av de du har bilde av her. Flotte!

Hilsen Margrethe

Carole~Maynard Greenhouse sa...

Hi just found you thru my friend Laura- 52 flea's blogroll. My favorite glass greenhouse company is Private Garden
www.private-garden.com
My DREAM greenhouse but very $$$$
Good luck... hope you find what your looking for...got to go water something....see ya later
Carole
ps. LOVE your blog...will be back

Anne Marie sa...

If only I could have one of those!
oh how lovely that would be!!

anne -moseplassen sa...

For noen praktfulle drivhus du har funnet frem til!

Nå har jeg desverre ikke drivhus selv, men basert på hva alle andre har sagt om det så vil jeg si at det ikke har noen hensikt å starte i det små om økonomien tillater noe større, de aller fleste får dilla, spesielt dersom man velger å innrede drivhuset som utestue. Alt under 10m2 blir fort for lite, men 5 m2 er bedre enn ingenting.

Det lureste å tenke på er hva du ønsker å bruke det til. Mest som utestue? eller vil du ha god plass til planter også vinterdrift? Ulike valg vil gi ulike behov, en utestue bør kansje ha glass i veggene for bedre utsyn, mens et drivhus du skal drive vekster i om vinteren (og varme opp) med fordel kan ha kanalplater som isolerer bedre. (men bruker du gamle doble vindusruter så er jo dette langt bedre enn kanalplast igjenn). Blåser det mye? I såfall kjøp ett som er stabilt, og vurder plast fremfor glassplater (glass knuser lettere og det er ikke stas med glass i hele hagen).

Også må du tenke skjerming mot sola og ventilering av varme, både for planter og for mennesker kan det bli ulidelig i ett drivhus når varmen står på. Kansje det kan plasseres så det får litt skygge midt på dagen fra ett tre?

Selv har jeg planer om drivhus, men det ligger noen år frem, og da blir det nok selvbygger. Trolig en nokså stor affere på 20+ m2, med sofa og plantebenker mm :) skikkelig regnværsstue :) Planen er å bruke gamle vinduer (vi har begynt å samle) samt plater i tak. Trolig pulttak og ventilering på siden, men det får jeg se på når jeg kommer nærmere realisering.

Line Cathrin bygget drivhus i fjor, av gamle vinduer, skikkelig fint, kansje det kan innspirere:
Bilder: http://www.hagegal.no/hagefora/v/Lineca/_-_/

Forumtråden: http://www.hagegal.no/hagefora/viewtopic.php?f=3&t=29892

Hun har blogg også, men den er såpass ny at drivhuset ikke er omtalt der enda.

(uff, dette ble vel den lengste kommentaren jeg noen sinne har skrevet...)