fredag 30. januar 2009

Mal gammeltAt ting er passe slitt og har spor etter et langt liv, er en drøm jeg alltid har når jeg leter etter møbler og ting. Det er ikke alltid man er så heldig at man finner gjenstander som har akkurat passe slitasje eller riktig farge, så da er godt å kunne noen triks for å skape akkurat den patinaen du vil ha. Her kan du lære hvordan du maler slitt og gammelt. Denne metoden er mye brukt og har mange ulike småknep, her får du se hvordan jeg gjør det.


Dette trenger du: Maling (hvit, vannbasert grunning: S0502-Y), Mørk brun beis, Pensler, Stearinlys, Fint sandpapir, Sjablong, Sjablongpensel, Sort og brun hobbylakk til bokstaven/ mønsteret, Montasjelim, Møbelvoks uten farge. Og et møbel eller en gjenstand som skal males:)1. Beis kassen med den mørke fargen. Dette er den fargen som skal skinne gjennom malingen.
Er kassen/møbelet allerede i en mørk farge, så hopper du over dette trinnet.


2. Gni kassen med et stearinlys her og der. Den hvite malingen som legges på senere vil slippe lettere der stearinlyset er.

3. Bland den vannbaserte hvite grunningen med vann. Blandingen skal ha ca samme konsistens som kulturmelk. Mal tynne strøk med hvitt på kassen. Mal så mange strøk som du synes er nødvendig, vi har brukt tre strøk på vår kasse. Mellom hvert strøk, sliper du lett med fint sandpapir på hjørner og ved handtak; der er naturlig at kassen har slitasje. Det brune beisstrøket vil skinne gjennom der du sliper.


4. Vask vekk alt slipestøv. Spray sjablongen på baksiden med montasjelim, eller bruk maskeringstape, og fest den der du ønsker mønsteret. Dypp sjablongpenselen i den brune malingen og tørk deretter av all overflødig maling, penselen skal være ganske tørr. Påfør maling lett over hele sjablongmønsteret, ikke gni! La malingen tørke litt før du fjerner sjablongen. Når den brune malingen er helt tørr, legger du på sjablongen igjen, men litt forskjøvet slik at når du legger på den svarte malingen, vil det brune strøket gi en skyggevirkning. Dersom du ønsker at bokstavene skal ha samme slitasje som kassen, pusser du lett over med et sandpapir når mønstermalingen er helt tørr.


5. Poler kassen med møbelvoks.


Resultatet blir en gammel kasse som ser ut som den har levd og lekt med lenge.

Det finnes mange andre teknikker for å male ting gamle, men de får vi ta en annen gang. Kom snart igjen:)


Klem

9 kommentarer:

Christine Louise sa...

Så utrolig flott at du viste oss dette. Det var veldig interessant lesing :) Og så nydelig kassen ble..

Ha en god helg.. Klem fra meg..

Randi sa...

Heisann!

Ja dette såg bra ut! Eg har prøvd noko lignande.Så denne oppskrifta skal eg prøve meg på neste gong noko skal malast!
Takker for tipset!
Ha ei god helg!

Klem frå meg!

Miss.T sa...

Takk for tips !!! : )

Frk Mille sa...

Å den kassen var rålekker, en slik kunne jeg også tenkt meg. Knallflotte bilder du tar, behagelige å se på. Fin harmoni med gjenstandene på bilde.

God helg til deg!

Hulda sa...

Dette blir kjempefint! Flott kasse. Har sett dette i et interiørblad for ikke lenge siden. Bolig pluss, tror jeg.

Gry sa...

Nå fant jeg en ny flott blogg...

Takk for gode malingstips,kjempe flott beskrivelse og nydelige bilder!
Ha ei fin helg!
Klem Gry : )

Två systrar sa...

Hejsan Ragnhild! Men jösses vad fin lådan blev!! Kram C&M

Mitt hvite hus sa...

Så fint at du delte dette med oss. Trinn for trinn også . Kjempelekker kasse. Nyt helgen Klem Kerstin

Skomakartummen sa...

Vad fint det vart... den skulle passa hemma i barnens lekrum. kram sari