torsdag 5. februar 2009

Rokokkostol


På loppemarkeder, brukthandler eller på loftet kommer man ikke sjeldent over gamle (eller nyere) rokokkomøbler. Mange av disse kunne vært en perle med sine fine former, men har triste farger som ødelegger det flotte inntrykket. Med litt nytt stoff og en skvett maling, blir disse møblene finere enn noen gang.
Denne saken står på trykk i BoligPluss nr 2 2009, som er i salg nå... Etter min mening: Norges nyttigste interiørblad.


Dette trenger du: Rokokkostol, Maling, Pensel, Stoff, Saks, Stiftepistol, Møbelband, Kontaktlim.
Framgangsmåte:
Fjern det gamle stoffet. Ofte sitter det et sett med pyntespiker over stiftene som holder stoffet på plass. Vær nøye med å trekke ute både pyntespiker og stifter med armens kraft, ikke bend mot kanten av stolen da du lett kan lage små hakk i treverket. Ta vare på stoffet du har tatt av.Puss treverket, og vask deretter grundig slik at stolrammen er helt fri for støv og skitt. Dekk til stoppen i stolsetet og armlenene slik at de ikke blir skitnet til av malingen.
Mal stolen i ønsket farge. Bruk gjerne ett grunningsstrøk slik at malingen sitter godt, mal deretter så mange strøk som du blir fornøyd med.
Bruk det gamle trekket som mal når du skal klippe til det nye stoffet.


Stift stoffet til ryggputen på, begynn på midt nederst og jobb deg utover til sidene. Pass på at stoffet får god strekk. Stift deretter stoffet til de andre delene på stolen. På sete og armlener skal stoffet også strekkes, men pass på at det ikke blir så stramt at det former eller flater stoppen.
Når alt det nye stoffet er kommet på, er det tid for møbelbandet. Begynn på stolens minst synlige steder; bak på setet, på innsiden av armlenene og nederst på rygglenet. For å få en fin avslutning med bandet, legger du til 2-3 cm på lengden. Lag en brett der bandet skal slutte, og ha litt lim i bretten slik at den holdes sammen. Lim på slik at bretten på bandet slutter kant i kant med starten av bandet.


Og vips: en lekker rokokkostol er kalr for husets hedersplass.
Da er det bare å finne fram gamle møbler og starte fornyingen:)
Klem
Tillegg: Til å feste møbelbandet kan man bruke tekstillim, men for å få skikkelig god heft kan et tynt lag med kontaktlim gjøre susen. Lykke til:)

18 kommentarer:

prinsesselinn sa...

nydelig,
kjempefin, ønsker meg en slik , og ser med glede fram til loppis sesongen:-)

Randi sa...

Heia Ragnhild!


Håper det står bra til!
Ja eg er heilt enig at Bolig Pluss er eit av dei bedre norske interiør blada ja.!!Eg abonerer på det bladet,har faktisk gjort det i frå den dagen det kom i handelen:-)
Å den stolen er no berre så lekker da..ja hadde en komt over ein sånn ein du:o)
Ha ein fin kveld!
Klem!

Jannicke sa...

Klempefin! Og kjekt du legger ved bilder av selve prosessen!
Ha en fin kveld!

Besta sa...

Kjempeflott... jeg får spare på innlegget og bruke litt kvinnelist så skal vi se om min stol kan bli ny. Veldig grei forklaring for ei som ikke er altfor nevenyttig.
Klem fra Besta

tinemor sa...

Nydelig!
Jeg holderselv på medto gamle rokkokkostoler her nå.
Den ene er allerede ribbet for stoff og malt....
Det er litt jobb, men du og du så fint det blir!
Klem

Brocante sa...

Så pussig - jeg holder akkurat på med en her hjemme! Gøy men en pyton jobb å få ut alle stiftene.

opp ei trapp og inn ei dør! sa...

Hei:)

Så flott at du la ut dette innlegget! Jeg har fått en rokokkostol av mor som jeg lenge har tenkt å pusse opp, men så har jeg ikke visst hvordan jeg skal gå frem. Tusen takk for at du delte "fremgangsmåten"!

Ønsker deg en trivelig kveld:)

Carrin sa...

Tusen takk for at du deler!!! Har en gammel krakk som er trukket i gusje gult/ brunt trekk. En slags sy-krakk som jeg ser for meg kan komme godt med på scrapperommet -med disse herlige små rommene gjemt inni selve krakken! :)
Genialt! Da har en jammen en plan for helga!

Anonym sa...

Hej Ragnhild och tack för tipset jag har en exakt likadan stol här hemma som jag tittat på så många gånger och undrat om jag vågar ge mig på den. Så mycket spik, men nu fick jag hjälp av dig. Den blev hur fin som helst.
Ha en trevlig helg
Kram Lotta
www.samuelsgarden.blogg.se

Marias skriblerier sa...

Enig med deg, Bolig Pluss er både nyttig og bra! Jeg abonerer :) Jeg hadde en liten artikkel der i denne månedes utgave ;) På side 10... Du ser det også i det siste innlegget på bloggen min. Fin dag til deg!

Millas hem sa...

Så fantastiskt vacker blev den och tack för beskrivningen!

Kram Camilla

My home is my Castle sa...

Jeg fikk nettopp en mail her at en pakke er på vei....
Jeg skjønte ingenting hehe :)))Så skriver du at en pakke er å vei :)))
Sååå spennende da hihi....

Hva har jeg gjort for å fortjene dette da ???
Gjett om jeg er sent nå ;)

Ha en finfin dag Ragnhild :))
Stoor klem fra Kari

Crinoline sa...

Hei Ragnhild. Takk for baderomstips. Skal sjekke nærmere. Kjøpte også Bolig Pluss i går, her er det ofte mange overkommelige tips. Ønsker deg en god helg.

Anonym sa...

Super blogg:) og så fint at du la ut dette innlegget, da jeg skal pusse opp min rokokkostol som jeg har arvet av min bestemor! kom aldri så langt at jeg fikk kjøpt bladet, men nå reddet du dagen min:) lurte litt på hvilket lim man skal bruke for å feste møbelbåndet? Ha en fin dag:)

Crème sa...

Hei på deg, Anonym:)
Tekstillim kan brukes til å feste bandet, men for solid heft er et tynt lag kontaktlim et sterkere alternativ.
Lykke til med stolen din. Ha en kjempefin påske:)
Klem Ragnhild

Anonym sa...

Hei!:)
Så flott stolen ble! Holder på med 2 stoler selv,bare lurte på hvor du har kjøpt stoffet til stolen? det var lekkert :) Kunne tenkt meg noe lignende i hvit/beige...:)
Hilsen Jeanett :)

Ann-Kristin sa...

Huff, så trist:P Den rokokkostolen var jo PERFEKT fra før av!!:P
AKKURAT en sånn hadde vært perfekt å ha hos meg :/

Anonym sa...

Hvor får man tak i stoffet du har brukt? Det var veldig fint. Hva heter det? Og utstyret til arbeidet, hvor får man kjøpt det?